Spravodajca ruskej televízie NTV sleduje situáciu na plynovode vo V. Kapušanoch

01.01.2006 Prešov

Prešov/Veľké Kapušany 1. januára (TASR) - Na prečerpávacej stanici tranzitného plynovodu vo Veľkých Kapušanoch v okrese Trebišov zaznamenali pokles v objeme ...
Prešov/Veľké Kapušany 1. januára (TASR) - Na prečerpávacej stanici tranzitného plynovodu vo Veľkých Kapušanoch v okrese Trebišov zaznamenali pokles v objeme dodávaného zemného plynu z Ruska cez plynovod územím Ukrajiny. Vyplýva to z informácií, ktoré získal spravodajca ruskej televízie NTV Dmitrij Chavin.

Podľa oficiálnej internetovej stránky tejto najväčšej súkromnej televízie v Rusku s celoštátnym pokrytím Chavin je na mieste a spolupracuje s hlavným predstaviteľom Gazexportu na Slovensku Alexandrom Nemudrovom. Špeciálne si všíma stanicu vo Veľkých Kapušanoch preto, lebo v Kyjeve neraz prízvukovali možnosť odberu plynu z tranzitného plynovodu v prípade vzniku deficitu dodávky. Navyše od rozpadu Sovietskeho zväzu Rusko svojho západného suseda opakovane obviňovalo z krádeže plynu z plynovodov.
V dvoch reláciách v programe Segodňa (Dnes), ktoré sú prepísané do tlačovej správy na internete, o 11.32 a o 14.38, Chavin so svojím informátorom konštatujú, že zaznamenali pokles dodávky asi o 350 tisíc kubických metrov plynu menej, ako sú na dnes stanovené objemy prepravy. Nemudrov sa vyhol priamej odpovedi na novinárovu otázku, či je to preto, že Ukrajina protiprávne odoberá plyn.
Chavin zdôrazňuje, že prečerpávacia stanica plynu vo Veľkých Kapušanoch je prvou na tranzitnom plynovode v SR, preto je veľmi dôležité zaznamenať údaje o dodávaných objemoch. Vytvára tiež obraz možnej interpretácie situácie: Rusko plní všetky svoje zmluvné povinnosti voči európskym odberateľom, no Ukrajina neodpája svojich odberateľov, preto sa objavuje zníženie objemu dodávky do Európy.
Korešpondent NTV popisuje situáciu, ako slovenskí a ruskí predstavitelia evidujú presné údaje o dodávanom objeme plynu a vzájomne podpisujú o tom protokoly, aby neboli nezrovnalosti. Novinár naznačuje, že ráno v pondelok 2. januára budú už presné čísla o tom, aký je pokles v dodávke plynu tečúceho z Ruska cez Ukrajinu na Slovensko.
 

Vyberte región